Torrent de la Comella [Les Canals]

Barranc de Les Canals

El Barranc de les Canals o Torrent de La Comella es troba sense cap mena de dubte en el TOP 10 de barrancs del nostre país! Enclavat a l’espectacular paratge d’interès natural de l’Alta Garrotxa, ho té tot; un trekking d’aproximació que per ell mateix ja val la pena, un descens lúdic i emocionant i un engorjat amb tolls perfectes d’aigua cristal·lina i color turquesa!

Mapa del descens

⚠ El track del barranc és aproximat, ja que s’ha traçat manualment sobre el mapa ⚠

S’ha de tenir present que el descens d’aquest barranc, de la mateixa manera que el seu veí més famós (Sant Aniol), es troba regulat pel Consorci de l’Alta Garrotxa, i per poder-lo baixar s’ha de sol·licitar una autorització previa. El descens es pot fer tot l’any, amb una limitació màxima de 10 persones, però la millor època és durant la primavera i principis d’estiu, ja que és llavors quan el riu porta normalment el cabal d’aigua adient.

Topografia

Ressenya barranc les Canals topografia

L’última vegada que hi vam anar, vam aprofitar per revisar l’estat de les instal·lacions (anclatges químics en la seva majoria) i també per fer una nova ressenya, pròpia i actualitzada..

Fitxa tècnica

Les Canals

Vols fer el barranc de Les Canals?

barranc de les canals

Si entrem al barranc pel camí més habitual, el descens comença amb un tram horitzontal en el que ens tocarà caminar pel llit del riu durant ben bé 300 metres, però a partir d’aquí i i de manera més o menys progressiva la cosa va guanyant interès! Uns primers ressalts de poca alçada i uns estrets de moment intermitents però molt bonics que gairabé sense adonar-nos-en ens deixaran al bell mig d’una gorja ara si, ben formada i molt continuada! 

barranc de les canals
barranc de les canals torrent de la comella

Al mig d’aquest tram i si l’àigua és escassa, ens podem trobar amb la sorpresa d’una marmita trampa que no surt a massa ressenyes, i just al final, ara si, la ja famosa gran marmita trampa, que en el cas d’estar seca ens obligarà a pensar bé com gestinar-la.

Barranc de Les Canals

En aquestes dues fotos podem veure clarament la diferència de trobar-la plena d’aigua o completament seca!
» Esquerra: marmita “trampa” plena a principis d’estiu.
» Dreta: marmita TRAMPA des del fons (seca a la tardor).

Barranc de Les Canals

Aquest és el ressalt un cop superat de la gran marmita, que també amb un salt d’aigua d’uns 15 metres d’alçada, posa punt i final de sobte a la bonica gorja.

Barranc de Les Canals
Barranc de Les Canals

A partir d’aquí però, el descens continua! i combinarem trams mes o menys horitzontals però curts amb bonics ressalts amb tolls d’aigua ben formats que superarem desgrimpant, saltant o rapelant en cada cas.

Barranc de Les Canals
Barranc de Les Canals

En aquest tram, la verticalitat serà també força continuada, amb salts d’aigua de 12, 15, 16 i fins a 20 metres, sempre amb el color d’aigua característic d’aquest torrent.

El barranc acabarà en un toll amb una surgència d’aigua força freda, que superarem fent un ràpel més aviat en rampa d’uns 15 metres de llargada, i anirem ja a buscar el camí de sortida per des-equipar-nos i començar el retorn cap al cotxe.

Vols fer el barranc de Les Canals?

Deixeu un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Aquesta web utiliza cookies propies y de tercers pel seu correcte funcionament i per finalitats analítiques. En clicar sobre el botó ’’mmm.... galetes!’’ Accepteu l’ús d’aquesta tecnologia i el processament de les vostres dades per aquests propòsits.    Veure política de cookies
Privacidad
×